2016. már 20.

A Közösségi szigetek és „lakóik” autonómiája

írta: dmat
A Közösségi szigetek és „lakóik” autonómiája

Sokan mondják, hogy nem értik, hogy mi a célja a „Közösségi szigeteknek”. Vagy azt javasolják, hogy mondjunk valami konkrét célt a szigetek számára. Erre azt szoktam mondani, hogy ezt majd a csoportok kialakítják.

Magyarázom. A beszélgető csoportok – a szigetek autonómiájáról van szó.

Tegyük fel, hogy megfogalmazok egy célt. Mondjuk, hogy „le kellene váltani a FIDESZT-t.” Vagy, „hatalomban kell tartani a FIDESZ-t.” „Gyertek és támogassatok ebben”.celkituzes.jpg

Ha még mielőtt bárkivel beszélgetnék, és megfogalmaznék egy rá is vonatkozó célt, akkor Ő e célom elérésének az eszköze lenne. És nem lenne a célt megfogalmazó alany. Persze, mondhatnád, hogy ha egyetért a célommal, akkor már nem eszköz, hanem cselekvő alany.

De a megszámlálhatatlanul sok cél közül én választottam ki egyet, és ez a választás az én cselekedetem. És ebben levettem a célok kiválasztásának felelősségét rólad.  

celkituzes_kozos.jpgSzerintem a célok kijelölésének felelőssége és szabadsága is az állampolgároké.

Normális demokráciában ez a célkijelölési felelősség megoszlik a pártok és az állampolgárok között. A pártokat állampolgárok alkotják, akik megfogalmaznak a pártokban, egyesületekben, szervezetekben, a nyilvánosságban célokat. Ezeket megajánlják a többi állampolgárnak. Akik aztán választanak közöttük és támogatják a nekik megfelelőt.

A „Közösségi szigetek” alapgondolata, hogy gyenge a civil társadalom. Ezért a civilek a célok megfogalmazásában és pláne érvényesítésében is gyengék. Ezért a pártokból és a politikai rendszerből hiányzik a civilek akarata. A politikának nem alanyai. Nem politikacsinálók. Hanem a politika eszközei. A politikai munka tárgyai, akiket propaganda eszközökkel meg kell dolgozni, hogy a párt céljainak megfelelően cselekedjenek. Az állampolgár nem alany, hanem tárgy. Ezért nem is igazán polgár.

Ezért MOST a civil társadalom célkijelölő szerepét kell erősíteni.

Ennek az eszköze a Közösségi Szigetek mozgalma. Azzal hogy biztonságos, tanulható kereteket ad a polgárok közéleti célokat kijelölő cselekvéséhez.  Ha alakulóban van egy csoport, jelezze, és adunk moderátori támogatást.

civil-society-forum.jpgA mozgalom a polgárok beszélgetéseinek ad biztonságos, szakszerű kereteket. Ahol a csoportok tanulják egymás meghallgatását, egymás különbözőségének elviselését. Tanulják a közös célkitűzést, a csoportok kialakítását. És eközben ténylegesen kialakítják a céljaikat arról, hogy milyen Magyarországot szeretnének. És azt is, hogy mit akarnak tenni ezért. Demokratikusan. És ha működni akarnak, ki fognak alakítani vezetési funkciókat.  De hogy ez egy személy, vagy több, s kinek mi a meghatalmazása, azt is maguk alakítják. Ebben is tudunk segíteni.

Aztán, ahogy megszaporodnak a csoportok, a mozgalom keretet ad a csoportok találkozójának, akár közös döntésének.

verszerzodes_het-vezer.jpg

És e közös döntésekben a csoportok kialakíthatnak újabb kereteket, megállapodhatnak csoportok feletti célokban.  Kialakíthatnak újabb vezetési szinteket is. De ez így alulról építkezve jött létre. A felsőbb szintek az alsóbb szintek akaratának a végrehajtói. És nem fordítva. És hogy mivé alakul ez az idők során, az a csoportok megállapodásán múlik. Az is lehet, hogy több csoportosulás fog kialakulni. A Közösségi Szigetek is lehet politikai erő. Ha a létrejövő csoportok úgy döntenek.

A régebb óta létező pártok már rég nem ilyenek.

feudalizmus.jpg

Éppen, hogy fordítva csinálják. Az alsó szinteket nem hallják meg, és lent csak végrehajtók vannak. Aktivistának kellesz. Van, ahol fizetnek is érte. Civil aktivistának álcázott fizetett tapsoló is lehetsz. Bérmunkás. És ez is oka annak, hogy a civilek kerülik a pártokat.

Pedig pártok nélkül nem megy. Az újabb és a kisebb pártok (egy része) még nem ilyen. Azt javaslom: keressétek a legcivilebb pártot, pártokat. Ők még közel vannak ahhoz, hogy polgárok alkotják őket. Még nem zárult be náluk a pártvezetés.

A Közösségi Szigetek alapítói e keretek megszervezésére szerződtünk.

Ez a keret persze nem demokratikusan jött létre. De a demokratikus kereteket szolgálja. Van olyan tanulható, és terjeszthető tapasztalat a világban, ami felhasználható arra, hogy csoportok demokratikus célkitűző és célelérő tevékenységét támogassa. Aki a mozgalomhoz csatlakozik az ezt a keretet fogadja el. Olyan moderátori kereteket, amelyek a beszélgetések demokratikus kereteit biztosítják.

Így alakul ki az, hogy a célokat a csoportok fogják megfogalmazni.

Domschitz Mátyás

utóirat: aki vitatkozna azzal, hogy e kereteket nem demokratikus keretek között fogalmaztuk meg, attól azt kérdem, hogy a demokratikus vita keretiről folytatott vita kereteiről hogyan lehet demokratikus keretek közti vitát folytatni, ha annak a kereteit se határoztuk meg. Stb. 

Kép:

  • http://www.careerhubblog.com/main/2013/10/objectives-on-resumes-are-so-last-century-really.html
  • http://www.dreamstime.com/stock-photos-objective-d-render-business-concept-objectives-image34325723
  • http://www.pressenza.com/2014/12/images-ican-civil-society-forum-vienna/
  • http://www.kolleth.net/blogs-hu/rege.html
Szólj hozzá

civil tudástár célok cél küldetés agora