2016. már 18.

A Közösség Szigete – A Sziget Közössége

írta: dmat
A Közösség Szigete – A Sziget Közössége

Mi az a Közösségi Sziget?

írta Dr. Varga Géza

hawaii.jpgKépzeld el, hogy valahol a Csendes óceánon hajótörést szenvedsz, néhány társaddal együtt egy mentőcsónakkal menekülsz, és a csónakotokat a víz egy lakatlan szigetre sodorja…

Mihez kezdetek most?

Az első, hogy megbeszélitek, hogy hogyan rendezkedtek be, hol fogtok aludni, mit fogtok enni, mit tesztek a biztonságotok és a menekülésetek érdekében, vagyis közösen megtervezitek a jövőképet.

A következő, hogy megszervezitek mindazt, amit tennetek kell, hogy berendezkedjetek, hogy a jövőkép megvalósuljon. Ki az, aki feltérképezi a szigetet, ki az, aki vadászni fog, aki bogyókat gyűjt, aki megépíti a kunyhókat, aki jelzőtüzet gyújt, stb.

Ezen a ponton nagyon fontos, hogy odafigyeljetek egymásra. Mindenkire olyan feladat jusson, amit szívesen csinál, amivel azonosulni tud, és amire képes. Lehetőleg minden egyes ember – a körülményekhez képest – jól érezze magát, esetleges egyéni problémáira megoldás legyen, esetleges egyéni vágyai – ha lehet – teljesüljenek. (Így megelőzhetők a későbbi feszültségek.)

Ha a közösség odafigyel az egyénekre, az egyén is azonosul a közösség igényeivel. A közös sors, a közös élmények, a problémák közös megoldása, a közös sikerek és a közös kudarcok erősítik közösséggé az összetartozó embereket. Okos közösség ezt a folyamatot is tudatosan tervezi (erre való például néha egy jó buli).

A közös tapasztalatok, a közös élmények alapján alakul és fejlődik a közös értékrend és az új – a fejlettebb – jövőkép. És az egész folyamat körkörösen megy tovább…

A Közösségi Sziget a szigetlakók közötti kommunikációról, a toleranciáról, az empátiáról, az együttműködésről, a közös problémamegoldásról, a felelősségvállalásról és a kreativitásról szól.

tanitanek.jpgMost képzeld el, hogy nem a Csendes óceánon leszel tagja egy sziget közösségének, hanem ott, ahol éppen élsz – valahol Magyarországon vagy bárhol a világban – hozol létre néhány válogatott társaddal együtt egy közösségi szigetet.

A feladat ugyanaz: jövőkép, szervezés, egyéni igények, közösséggé érés. Lehet talán, hogy a szigetet körülvevő tenger nem olyan csendes…

Ha majd már elég sok sziget alakult, akkor a szigetek összeérnek, és a magyar társadalom felkapja a fejét arra a kommunikációra, toleranciára, empátiára, együttműködésre, problémamegoldásra, felelősségvállalásra és kreativitásra, ami a közösségi szigetek sajátja.

Ha érdekel, add tovább.

És írj: kozossegisziget@gmail.com

Kép

  • http://www.123rf.com/clipart-vector/big_island_hawaii.html
  • http://www.hirado.hu/2016/03/15/elindultak-az-oktatasi-demonstracio-resztvevoi-a-kossuth-terre/

 

Szólj hozzá

civil tudástár célok cél küldetés agora