2016. ápr 20.

Videoblog sorozat a Közösségi Szigetekről

írta: dmat
Videoblog sorozat a Közösségi Szigetekről

Sorozat a Közösségi Szigetekről

civil-society-forum.jpg

Ha kapcsolatot keresel írj a "kozossegisziget@gmail.com" címre

Sorozat a Közösségi Szigetekről

1.Mik a Közösségi Szigetek? Március 26

A tudásalapú társadalom kiépítése közéleti vitákat is igényel. Ennek egy fóruma lehet a Közösségi Szigetek mozgalma.
Egy videoblog sorozat a Közösségi Szigetekről.

  1. feudalizmus.jpgMiért kell alulról építkezni? Március 27

Ahol jobb a világ, ott az emberek kialkudták maguknak, és nem bevezették nekik felülről. Mi sem takaríthatjuk meg ezt a munkát.
A felvétel egy presszóban készült. Ott mások is vannak, és ez kissé zajossá teszi a felvételt. De az alulról építkezésbe ez is belefér. A felülről (a húsosfazekak felől) építkező szerveződéseknek sok pénze van. Stúdióra is, videofelvevőre. De semmi baj. Van okostelefonunk, van internet, yuotube, blog, lakások, közösségi helyek, sok-sok lehetőség, amivel dolgozni tudtok Ti is.

  1. Miért nem elég, hogy a pártok kitalálják és az emberek csak választanak közöttük?  Március 28

A régi pártokban a párt-elit eluralta a pártokat, és ezekben már nem tud érvényesülni a civil akarat. Ezek már a párt-elitek hatalmi és vagyonosodási céljait szolgálják. Erre nem érdemes szavazni. Ez nem igaz a nemrég alakult kisebb pártokra. Ott nincs húsosfazék, csak munka. Ezek az új pártok még építenek a civilekre.  A Közösségi Szigetek sorozat harmadik része.

  1. duce.jpgMiért nem elég, ha azokról a témákról beszélünk, amelyek amúgy is felmerülnek a nyilvánosságban?   Március 29

Akinek van néhány médiuma, pénze, kapcsolata, az uralhatja a nyilvánosságot. Aki uralja a nyilvánosságot, az meghatározza, hogy miről beszéljünk, miről gondolkodjunk. És azt is, hogy miről ne beszéljünk, miről ne gondolkodjunk. Ahogy az érdekei diktálják. A mi érdekünk, hogy arról beszéljünk, hogy milyen országot szeretnénk.

  1. Mit csinálunk konkrétan egy csoportban?  Március 30

Moderátor segítségével tisztázzuk, megosztjuk a motívumainkat. Helyzetelemzést készítünk. Feltárjuk az értékeinket. Megfogalmazzuk, hogy milyen országot szeretnénk. És megtervezzük, hogy ebben milyen szerepet szánunk magunknak, hogy mit teszünk ezért.

  1. teamwork_1.jpgMitől más egy Közösségi Sziget csoport, mint bármi más  csoport?  Március 31.

A Közösségi Sziget elsősorban munkára - közéletet befolyásoló munkára - szerveződik. De, mert emberekből áll, a munka mellett az emberi oldal, a közösség építése is része a sziget életének.

  1. Hány csoportot szeretnénk, és hogyan fognak a csoportok  együttműködni?  Április 1.

Van a mozgalomban növekedési potenciál, de nem tudjuk, hogy hányan leszünk. A csoportok között találkozókat szervezünk, ahol a csoportok egyeztetik egymással az elképzeléseiket. (Napról napra több segítséget kapunk. Kösz Nóri a felvételeket, kösz Gyöngyi a borítóképeket)

  1. partok.jpgMi a viszonyunk a pártokhoz?  Április 2. 

Azokkal a régi pártokkal van baj, ahol a párt-elitek eluralták a pártokat, és már a párttagok sem szólnak bele a párt irányaiba, hát még a civilek. Az újakkal, ahol még nem zárult be a pártvezetés nincs ez a baj. Ők még civilekre építenek.

  1. Hogyan viszonyulunk más civil szervezetekhez és a különböző értékrendű emberekhez?  Április 3.

A civilség ne csak ellenállást, tiltakozást jelentsen, hanem építkezést is. Az országot magunknak építjük. A humanista ideológiák pedig értékeket jelentenek. Értékes a nemzeti, a baloldali, a liberális és az ökológiai gondolat. Az a jó, ha ezek nem nyomják el egymást.

human_net.jpg10.Hogyan befolyásoljuk a politikát? Április 4.

Egyelőre az mondható, hogy meg kell szervezni erős civil csoportok hálózatát, akik befolyásolhatják a pártokat, a választásokat, a közvéleményt.

  1. Hogyan tovább?  Menetrend?  Április 5.

Egyelőre az mondható, hogy meg kell szervezni erős civil csoportok hálózatát, akik befolyásolhatják a pártokat, a választásokat, a közvéleményt. Építkezés, hálózatépítés, kapcsolódás. 

 

Szólj hozzá

cél agora